Vegyi injektálás

injektálás

Injektálni majdnem minden falat, épített tömeget lehet. Követ, téglát, vályogot, agyagot, tömésfalat, döngölt falat, paticsfalat, üreges téglát, tömör téglát, betont. Egyetlen fontos tényező, hogy az anyag fúrható legyen, ne legyen nagyon omlékony. Három anyag van, amiket szinte képtelenség injektálni: a gránit, a bazalt és a terméskőnek hívott, zárt kapillárisú mészkő.

Az injektáló gyanták anyagukat tekintve hasonlóak a bútor felszínére kerülő lakkozáshoz, festéshez. Az a funkciójuk, hogy a falban megszáradva, megkötve, kikristályosodva egy vízzáró, víz gátló réteget  hozzanak létre. Hasonlóan, mint a bútor felszínén a lakkozás és festés, mely többek között megvédi a bútort a nedvességtől.

Az általunk használt technológiánál 10 cm-kénti furattávolsággal 12 mm átmérőjű furatokat fúrunk a falba, vízszintesen vagy enyhe lejtésben. A furatok hossza vagy mélysége az adott fal vastagságának függvénye, azaz hogy a mérhető falvastagság, mínusz 5 cm. Azért nem fúrjuk ki teljesen a falat, hogyne folyjon ki a gyanta. Illetve szükséges a furat mögött 5 cm stabil, tömörfalazatot hagyni, hogy legyen, ami megtartja a falban a gyantát, amikor 6-8 bár nyomáson azt a furatba pumpáljuk. A furatokba egyszer használatos, műanyag pakker (tipli) kerül, melynek a belsejében van egy golyós lábszelep. A szelepen keresztül a furatba pumpált gyanta a 6-8 báros nyomástól lezár, így a gyanta nem folyik vissza a furatból és a nyomás hatására arra van kényszerítve, hogy  a furat körüli térben terjedjen szét a falban.

A gyanta kötéséhez, térhálósodásához két katalizáló anyagnak kell jelen lenni. Nedvességnek és oxigénnek. A falban a nedvesség aktívan jelen van, de a szükséges mennyiségű  oxigén csak 2-3 hét alatt szivárog be a falfelszínén keresztül. Ezért fontos a pakkereket 2-3 hétig a falban hagyni, hogy a gyanta kikeményedése megtörténjen. A munkaterületre, betonra kifolyt gyanta, pár óra alatt megköt, mivel mindkét katalizáló anyag megfelelő mennyiségben jelen van és a felszínen látható és tapintható lakkfilmréteget hoz létre.

Ezt azért fontos megjegyezni, hogy a 1 a falba nem lát be, de a padlón jól látható, milyen gyorsan vízzáró réteget képez. Természetesen a kifolyt gyantát azonnal feltakarítjuk, így semmilyen rongálás nem történik.

Az injektálás egyik nagy előnye, hogy a lakott házat a lehető legkevesebb rombolással lehetséges szigetelni. Ahol csak lehetséges, inkább az acéllemez bepréselést szoktuk javasolni, de ahol ez nem megoldható, ott nagyon jó alternatíva az injektálás. Amíg az acéllemezbeütésre 20 év garanciát adunk, de vélhetőleg 60-80 évig is bírja egy acéllemez, addig az injektálásra csak 5 év garanciát adunk, bár 15-20 év a várható időtartama.