Penészesedés, hő-hidak, páralecsapódás új nyílászárók beépítését követően!!!

Dr Fal - új nyílászáróA komfortos lét szükséges, fontos velejárója s sokszor problémája a ház/lakás páratartalma. Ha nincs, az is baj, ha túl sok van, az okozhat problémát.

A párából eredő problémák egyike a penészesedés. A falak, sarkok, ablakok feletti penész jelenlétének 2 fő oka van: a pára belső aktivitása, és a külső-belső tér hőmérséklet-különbsége. Ha új nyílászárót építettünk be, s a penész ezt követően jelentkezett, akkor a fő ok valószínűleg a házba/lakásba bezárt pára mennyisége.

Egyetlen s legfőbb orvoslása a problémának a külső és belső páramennyiség kiegyenlítése. Ha a penész főleg a szekrények mögött van csak jelen, akkor a probléma abból is adódhat, hogy a fűtés sajnos ott nem tud érvényesülni, s a falak hidegebbek maradnak, s a pára kicsapódását követően a penésznek jó táptalajt képez.

Ha az ablakok felett jelentkezik a penész, az ok az úgynevezett „hőhíd” jelenség. Az ablak feletti (általában betonból öntött) áthidaló a külső hideget, alacsonyabb hőmérsékletet jobban felveszi, mint a környezete, hűvösebbé válik a falak összességétől, s a pára kicsapódik, s így penész-telep képződhet.

Ha megoldást keresünk erre a helyzetre, s konkrétan a nyílászáró cserét követően jelentkezett a probléma, akkor sürgősen építtessünk az új ablakokba/ajtókba szellőztető elemeket, melyek segítenek a külső-belső páratartalom kiegyenlítésében. Nyílászáró cserénél sajnos a kereskedők nem tájékoztatják a vevőt, hogy az ablakba szerelt szellőző rendszer miért lenne praktikus, sőt fontos. Amíg régi ablakot használtak, az ablak s a tok közti kis résen a külső-belső páratartalom folyamatosan kiegyenlítődött. Ezzel a kis finom, folyamatos szellőzéssel elérte a ház, hogy nem tudott a pára a hideg felszíneken lecsapódni, mert ugyanaz a pára mennyiség volt jelen a szobában is, s a kertben is.Mivel van külső és belső hőmérséklet-különbség, ezért vannak fűtöttebb s hűvösebb pontjai a háznak. A hűvösebb pontokon a pára lecsapódik. Ezzel még nem volna gond, mert ebből még semmi kellemetlenség nem keletkezik. Viszont a penész-spórák mindenhol jelen vannak, s a hűvös-párás helyeket nagyon kedvelik, s lassan telepeket hoznak létre.

Megoldás? Ha nincs s nem is szeretnénk szellőztető elemeket beszereltetni az új nyílászárókba, a rendszeres szellőztetés elvileg hozhat megoldást. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy páraelszívó berendezés is megoldást nyújthat.

Spread the word. Share this post!