Olcsó – reális – drága?

Olcsó vagy drágaAz építőipar egyre árérzékenyebb, szinte minden területén.
De vajon jogos-e a vásárlók, a megrendelőjelöltek felvetése?!
Egyik-egyik terület vajon olcsó, reális vagy drága?
A vásárlójelöltek sok piaci szereplőt megkérdeznek, mielőtt döntenek adott feladat megrendeléséről.
Ez jogos, s érthető. Joga van hozzá, lehet, hogy ugyanarra a területre talál alacsonyabb díjakkal tevékenykedő szakembert…
De biztos, hogy mindig jól döntenek?
Persze erre a kérdésre a választ elsősorban az idő adja meg.
Az olcsóbb általában nem ok nélkül olcsóbb.
De vajon összességében egy terület, egy feladat ára, díja drága vagy reális?

A nedvességszigetelés, akár új építésről van szó, akár utólagos feladatról, egy ház esetében 1-2 generációt ki kell szolgálnia. Az új építésű házaknál 20-30 év garanciát ad a szigetelőanyagokra a gyártó cég. Így kb. 30-40 év után kell ezzel a feladattal újra foglalkozni.

Egy lakást vagy házat 4-8 évente illik kifestetni, ahhoz, hogy a falak felszíne egységesen sima, szép s színtartó legyen.
Egy teljes ház festése 300-500.000.-Ft alatt nem úszható meg, adott épület méretei és a feladat nagyságának függvényében. Fenti díjakkal kalkulálva a festés díja 30-40 év alatt meghaladhatja a 2-2,5 millió Ft-ot is. S csak a falak felszínének a dekorációs bevonata…

Kérdés: Ha egy teljes ház nedvességszigetelése pl 500-600.000.-Ft, s 30-40-50 évre szól, akkor árérték-arányban melyik az olcsóbb? S így tekintve melyik a drága, melyik milyen mértékben éri meg, avagy nem éri meg?
Természetesen mindkettő terület ugyanolyan fontos, hasznos s értékes. Mindkettő fontos elem egy épület egységében s teljességében.

Spread the word. Share this post!