• Gyakran Ismételt Kérdések

GY.I.K


Miért szivárog fel a nedvesség?

Építőanyagaink szerkezete láthatatlan mikro-csövecskékből, kapillárisokból áll. Ebből eredően alkalmas építésre, mert így a cement s a mész össze tudja kötni az építőelemeket. Szintén ezért jó a hőszigetelő és hőtároló tulajdonságuk is. De ebből eredően a mikro-csövecskéken keresztül „felszippantja” a talajból a nedvességet a falazatokba. Egyes vélekedések szerint ebben a folyamatban a Hold apály-dagály hatása is érvényesül.

Megoldás-e a vizesedés ellen az új festés, vakolás?

Nem oldja meg, csak elodázza a problémát az évenkénti új festés vagy új vakolás, hiszen a kiváltó ok, a nedves fal nem szűnik meg. Találkoztunk olyan kísérlettel, ahol gyémánt-kemény, új, cementes vakolattal próbálták újravakolni a nedves falszakaszt, remélve, hogy a nedvesség a falba lesz zárva ezáltal. De a nedvesség az új vakolat fölé kúszott és még magasabban felnedvesedett a fal.

Lélegző vakolat vagy különböző burkolatok segíthetnek-e a vizesedésen?

Nem hoz eredményt a „lélegző” vakolat, vagy „falszárító” vakolat sem, mert mindkettő a már szigetelt falazathoz ajánlott, azaz, a pontos technológia szerint, megelőzően szigetelni kell a falazatot. Mindkettő csak akkor vált ki tartós, végleges eredményt, ha alulról el van zárva a felszívódó nedvesség útja. Szigetelés nélkül sok esetben már 2-3 év múlva újra jelentkezik a probléma, mert a szárító vakolat légcsövecskéi eltelítődnek salétrommal.  Szintén csak pénz kidobás ha valamilyen (kő, fa, műanyag, stb) burkolattal próbáljuk eltüntetni, eltakarni a nedvesedést.

Milyen magasra húzódik fel a nedvesség?

A legtöbb esetben a felszívódó nedvesség 0,5-1 m-nél magasabbra nem hatol. De kirívó esetekben ez meghaladhatja az 1,5-2 m-t is. A nedvesség felszívódásának magassága számos tényezőtől függ. A falazó-anyag pórusainak méretétől, a tapéta vagy festék típusától s a talajnedvesség mértékétől.

Allergia, asztma, megfázások, reuma összefügghet? 

A lakás vagy ház falainak nedvesedése a levegő páratartalmának emelkedését, dohosságot, penész és szálló penész-spóra folyamatos jelenlétét okozhatja. Egészségünkben ízületi, reumás, légúti illetve allergiás panaszokat okozhatnak az ott élőknek. Ezek a problémák főleg gyerekeknél s időseknél okozhatnak egészségügyi problémákat.

A nedves fal jár-e hő-veszteséggel, energiaszámla-növekedéssel?

A nedves fal jó hővezető képességgel rendelkezik ezért a ház fűtésszámláját is megnöveli. A folyamatos belső kipárolgás nagy mérvű hőelvonással jár. Lakásfelújítás előtt érdemes a falakban lévő szigetelést felújíttatni. Számos későbbi problémát elkerülhetünk a segítségével, sőt hosszú távon jelentős energia megtakarítást érhetünk el vele. Nagyon kellemetlen a már felújított lakást a felújítást követően 1-3 év múlva újra „megbontani”.

Mit jelent a salétromosodás?

A hiányos vagy elöregedett nedvesség-szigetelés miatt a talajból felszálló nedvesség ásványi sókat old ki az építőanyagokból. A nedves falak a folyamatos nedvesedés mellett folyamatosan száradnak is. Eközben az ásványi sók kiválnak és az elpárolgó víz után a fal felületén maradva salétrom formájában „díszítik” otthonunk falait sajátos és nemkívánatos mintát alkotva.

Miért pereg le a falról a vakolat?

A keserű tortán a habot az jelenti, hogy az ásványi sók kristályosodása térfogat növekedéssel jár, s mi több bontja a festékek s a vakolat mész alapú kémiai kötését, rögzítő erejét. Ezért mállik a fal és pereg a vakolat illetve a tulajdonos számára érthetetlen módon az intenzív fűtés ellenére is folyamatosan nedves a fal a sók vízmegkötő tulajdonsága miatt. 

Mi a lényege a lemez bepréseléses technológiának?

A felszálló nedvesség útjába tűzi-horganyzott felületkezelésű acéllemezt préselünk speciális géppel. 

Minden falnál alkalmazható az acéllemez besajtolás? 

Ez a vízszigetelési eljárás a fugázattal, s egyéb, merev lemez vízszintes áthatolását, áthaladását engedő falaknál alkalmazható. Az acéllemezt a téglák közti habarcságyba, fugába préseljük a speciális technológia segítségével. Így létrejön egy új szigetelő réteg. A probléma így a keletkezési helyén van orvosolva. Lemezszigetelésre alkalmas falazatok:

  • mindennemű kerámia-tégla szerkezet,
  • vályog-tégla falazat,
  • blokk-tégla falazat,
  • tömés, vagy döngölt falazat.

 Az új szigetelés várható élettartama:  

Ez az utólagos falszigetelés gyakorlatilag korlátlan élettartamú. A bepréselt acéllemez egy teljesen új és tökéletesen záró szigetelőréteget hoz létre a falban, ezzel zárva el a talajból felszálló nedvesség útját.  

 Mennyi idő szükséges a már szigetelt fal kiszáradásához? 

A fal kiszáradásának ideje függ a falvastagság, a falazat anyaga, illetve a só és nedvességtartalomtól. Ennek a folyamatnak az időigénye a fenti kritériumokból 3-14 hónap között is mozoghat.  

Milyen  előkészületekre van szükség az eljárás előtt?

 A kiválasztott szigetelési sík magasságában 8-15 cm széles sávban eltávolítjuk az általában amúgy is sérült, málló vakolatot. Megkeressük a padló alatti, vagy az a feletti első fuga vonalat, majd kissé kitisztítjuk a fugarést. Ide préseljük be a 20-25 cm széles, falvastagság-hosszúságú acéllemezeket 2-3 cm-es átfedéssel. 

Milyen utómunkálatokra van szükség a szigetelést követően? 

Az omló, nedves vakolat cseréje, s az új festés elkerülhetetlen. A garancia csak a szakszerű utómunkálatok elvégzésével, s szakirányú folyamatok betartásával él.