Nedves falak utólagos vízszigetelésénél az acéllemez problémamentes bepréseléséhez több összetevőre van szükség.

A téglák közti malter tömörsége, összetömörítettsége, a téglák közti fugarés mérete nagyban függ az épület magasságától, a homlokzat magasságától, azaz az adott fúga felett lévő épülettömeg mennyiségétől, méretétől.

Könnyen megy az acéllemez bepréselés, könnyen halad a lemez a falban,

  • ha a téglák között a malter igen gyenge kötőanyagokkal bír (mész, mészhidrát, cement), a malter laza.
  •  ha elégségesen nagy a fúgarés a téglák között (1,5 cm-es rés már nagyon jó, ezalatt egyre nehezebb).

 A téglák közötti rés mérete több összetevőből adódhat:

  • Régen sok esetben szűk fúgaréssel falaztak (0,5-1 cm)
  • Rossz minőségű anyaggal falaztak, és a habarcs felett lévő nagy súly összepréselte a téglák közötti rést.
  • Legproblémásabb és szinte szigetelhetetlen, amikor oltatlan meszes habarccsal falazzák a vakolatot. Hiába van szép nagy rés, a habarcs fúrhatatlan, lemezelhetetlen és véshetetlen keménységű. Pl. ezt használták régen várak építésénél, és állnak is a várak 1000 éve. Jelenleg azért nem használják a kivitelezésben ezt a technikát, mivel balesetveszélyes. Az oltatlan mészpor vízzel érintkezve forrásba kezd és égési sérüléseket okozhat. Anno a várak építésénél az építőmesterek egész testet védő marhabőr kötényeket használtak.

Amennyiben a lemez nehezen préselhető, akkor fúrással előlazítjuk a téglák közötti maltert. Kb. 5 cm-ként fúrunk nagyjából a fal egész vastagságában.

A képeken látható épület sajátossága, hogy Keszthelyen régen sok esetben nem sima homokkal falaztak, hanem mészkő örleménnyel (ez a kőporos vakolat alapanyaga is), aminek a szemcsemérete nagyobb, mint a folyami homoké, és ezáltal a sok esetben nehezebb a lemezt bepréselni. A képen jól láthatóak a fúrás helyei.

 Az előfúrás előnyei:

  1. A furaton keresztül a falazat összessége jobban tud szellőzni és hamarabb kiszáradnak a falak.
  2. Helyet biztosítunk a lemeznek. Amikor a lemezt a falba préseljük, a lemez előrehaladásával a maga előtt tolt anyagot a furatokba nyomja, préseli és helyet teremt magának.

Spread the word. Share this post!