Utólagos vízszigetelés során a falak átvágása acéllemezzel okozhat-e problémát a későbbiekben?

falszigetelés acéllemez beütésselMivel többször felmerült már ügyfeleinknél ez a kérdés, ezért íme a válaszunk.

Logikus aggály-alapot képezhetne ez a kérdés, mivel a falak az acéllemez bepréselés következtében gyakorlatilag át lesznek vágva. Az épületet ezt követően valóban a gravitáció tartja egyben és nem a habarcs. Ennek ellenére még soha ebből utólag probléma nem keletkezett. 2 fő okból kifolyólag:
1. Adott épület gyakorlatilag s statikailag arra a pontra van „leterhelve”, azaz, „oda van építve”, a teljes súlya nyomja azon a 10-15 m2-en arra a talajpontra, amit a falak lefednek. Hatalmas erőnek kellene működnie s jelen lennie ahhoz, hogy elmozduljon, esetleg elcsússzon adott elvágási síkon.
2. Kis hazánk egy eléggé instabil, állandó finom földrengéseknek kitett „medencében” van, s folyamatos rengés-terheltek az épületeink. Ennek ellenére az épületek statikailag igen ritkán mozdulnak meg, mert az építőanyagok, a téglák szinte az egész rengéstartamot sikerrel elnyelik.
Tevékenységünkkel utólagos falszigetelést végzünk, utólag „elvágjuk” a falakat vízszintesen. Új építésnél a falak s a felépítmény közé bitumenes lemezt építenek, amit alulról s felülről habarccsal fognak közre, erre kerül az első téglasor. Új építésnél gyakorlatilag a falak a felépítménytől ugyanígy el vannak „vágva”, mert a habarcs a bitumenes lemezhez szintén nem köt hozzá tartósan. S már cca 100 éve így építkezünk. Ennek ellenére az épületeink állnak stabilan.

Spread the word. Share this post!